четвъртък, 2 май 2024 г.

32 т вносно агнешко в Кърджали спряно от продажба

Снимка: БГНЕС

32 т вносно агнешко месо в Кърджали бе спряно от продажба от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха за медиите от санитарното ведомство.

Разпореждането на агенцията е за спиране на работа на месодобивно предприятие в района по доставката и дистрибуцията на трупно месо с произход трети държави.

При извършена днес пълна проверка са констатирани заблуждаващи практики по отношение на произхода на месото, което се реализира от предприятието. Инспекцията е съвместна с експерти от земеделското, по сигнал на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и във връзка със засиления контрол преди Великденските празници.

Наличното агнешко месо в обекта е около 32 тона. То остава под възбрана до доказване на безопасността му. Издадено е предписание за доказване на съответствие на замразено агнешко месо, с произход Северна Македония, и за информиране на всички контрагенти, получили от северомакедонското агнешко месо, по отношение на произхода му.

На оператора ще бъдат връчени два акта за установяване на административно нарушение, по отношение проследяемост на получените партиди и по отношение заблуждаваща информация за произхода на месото.

Проверките в цялата страна продължават, уточняват от БАБХ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html