сряда, 8 май 2024 г.

Парламентарните групи разпределят местата и стаите в Народното събрание

Ден преди началото на 49-ото Народно събрание парламентарните групи влизат в сградата, за да разпределят местата и стаите. Вчера президентът Радев подписа указ, с който постанови, че новият парламент ще бъде открит именно в Страстната седмица.
Днес всички шест парламентарни групи ще се съберат в сградата на парламента на техническа среща, за да определят кой къде ще стои в новото НС. Те ще разпределят местата и стаите.
Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ-СДС. Те вземат 69 мандата. След тях е коалицията „ПП-ДБ“, която имат с пет мандата по-малко, т.е. 64. Трети са от „Възраждане“, които отбелязват своя най-голям ръст, с 37 мандата. Четвъртите ДПС са с 36. БСП вземат 23 места, а „Има такъв народ“ 11.

Първият звънец на този парламент по традиция ще бъде ударен от най-възрастния депутат. Това отново е 71-годишният Вежди Рашидов от ГЕРБ. Той бе най-възрастният и в предишното НС и в крайна сметка след тежки и продължителни дебати бе избран за негов председател. Най-младият народен представител също е от формацията на Бойко Борисов – 23-годишният Георги Кръстев, роден през 1999 година. Той влиза в парламента от Русе.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html