вторник, 7 май 2024 г.

Експерт: Подобно провеждане на избори компрометира демокрацията

Даниел Стефанов
Снимка: БНР

Подобно провеждане на избори компрометира демокрацията, каза в ефира на БНР изборният експерт Даниел Стефанов.

„Всеки пети протокол сгрешен, разминавания между записаното в протоколите и паметта на машините, некоригирани в РИК данни, 45 000 невалидни бюлетини. Това е равносметката след проведените на 2 април парламентарни избори. Няма основание да се смята, че изборите не бяха честни, но трябва да си дадем сметка, че от години има очевидни проблеми. Постоянно се предлагат крайни решения, които не вършат добра работа“, каза още той.

Той даде пример с точността на броене в секциите, както и с това, че има твърде много хора в списъците и съмнения за злоупотреба. „Защо толкова години ЦИК не прави нищо по тези проблеми, пита експертът, според когото натрупването на тези подозрения ни е докарало до изострена ситуация и до риска „някои политически партии да са близо до това да не признаят резултатите. С години няма реакция от ЦИК. Бих искал да разбера при положение, че имаме такова сложно гласуване с двата метода, как ЦИК промени начина на обучение на СИК? Същото може да кажем за протокола – от години говорим, че е доста сложен и създава проблеми за средно интелигентен човек. В протоколите на РИК също имаше неточности в сборуването, което е недопустимо. Няма причина те да са в такова състояние“, заяви Стефанов.

Той прогнозира, че ако така отидем на местните избори, този инструмент на демокрацията може да бъде напълно провален и дискредитиран. „В момента има опасност за този демократичен инструмент и трябва да се действа. Не може да си играем на лъжемерки като видеонаблюдение, замяна на кръгче с квадратче“, добави Стефанов.

Той призова да се избере само един способ на гласуване, „метод, който да създава доверие и в единия партиен блок, и в другия партиен блок“, като според него това трябва да бъде „ясен, добре обмислен метод на гласуване, който да бъде приложен по-чист начин“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html