вторник, 7 май 2024 г.

Хората в Невестино и експерти искат Кадин мост да е само за пешеходци

Снимка: БНР

Хората в Невестино искат Кадин мост да е само за пешеходци, съобщава БНР. В момента министерството на културата и Общината в Невестино имат спорове и несъгласия по ремонтирания преди година Кадин мост, сторен през XV в. според надпис на едно от перилата му.

Ремонтите за около 460 хил. лева бяха по проект за трансгранично сътрудничество с община от  Република Северна Македония. Проблемът е в това, че след ремонтите мостът трябваше да бъде само за пешеходци и по него да не преминават автомобили, срещу което се обявиха жителите на над 10 села от Невестинско, както и от местната управа.

Кадин мост, дълъг около 100-120 м, широк 5 м и с пет свода над река Струма, е пуснат 1470 година. До започването на рехабилитацията по него минаваха дори и камиони и тежка селскостопанска техника. Реставраторите от Института за паметниците на културата също поискаха движението на МПС да бъде спряно, мостът да остане туристическа атракция и само за пешеходци.

Вместо това обаче беше положен набързо паваж и движението на коли – разрешено. Арх. Юлий Фърков сезира институциите и министерството на културата. Сега културното  ведомство отказва искането на Община Невестино за съгласуване документацията, както и въвеждането в експлоатация на обекта. Налага и парична санкция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html