вторник, 7 май 2024 г.

Хартиеният вот е довел до почти 9 пъти повече невалидни бюлетини

Снимка: БГНЕС

Връщането на хартията доведе до многократно увеличаване броя на невалидните бюлетини на последните парламентарни избори, Анастас Гьоков от гражданското сдружение “Демокрация и законност”, цитиран от БТА. Използвайки публично достъпни данни и опита си от наблюдението на изборния процес, от организацията представиха несъответствия в резултатите, посочени в изборните протоколи от СИК, и числовите данни от машинното гласуване в едни и същи секции.

По думите му, има над 44 000 невалидни хартиени бюлетини на последния вот или почти 9 пъти повече от отчетените 5000 на миналите избори. Разминаванията между машинния вот в протокола и самата машина относно преференциите са 24 500. Най-големи различия има в графата „без преференции“, са установили от гражданската организация.

На 4375 места се разминават данните между отчетените машинно брой гласове за отделен политически кандидат и тези в протоколите, отбеляза още Анастас Гьоков. По думите му още без информацията, записана в паметта на машината, е трудно да се установи дали са коректни подадените бюлетини. Според сдружението подобни грешки ще са по-фатални при местните избори, защото биха дали много по-голяма разлика за избраните лица.

Боримир Цанов, член на сдружението, съобщи за установени от тях нарушения в секция във Варна. Гледайки сканирания секционен протокол, възниква въпросът дали е обикновена корекция или е преправен броят на отчетените гласове  на цели три коалиции и партии в секцията, като „Продължаваме Промяната – Демократична България“, „Левицата!“ и „Български съюз за директна демокрация“, даде пример той. По думите му при тези избори са извършени сериозни нарушения.

Има данни за такива и в секция в Турция, както и в София, посочиха от сдружението.

Ако се закупят оптични скенери, както някои политици говорят в последно време, те няма да възпрепятстват невалидните бюлетини, смята Боримир Цанов, член на сдружението.

Призоваваме да се върне функционалността на машината, настоя Цветелина Пенева, член на сдружението. По думите й районни избирателни комисии  са приемали протоколи, без да проверяват контролите, или са приемали протоколи със сгрешени контроли. Друг въпрос е имаме ли нужда от 13-часов изборен ден, който е сред най-дългите, допълни Пенева. Колегата й Анастас Гьоков смята, че е необходимо поне председателите на секционните комисии да бъдат сертифицирани от ЦИК, с което да се удостовери, че са запознати с необходимите правила и с работата на СИК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html