сряда, 8 май 2024 г.

Крум Зарков: Съдебната реформа може да е обединителен фактор в новия парламент

Снимка: БГНЕС

Според министъра на правосъдието Крум Зарков съдебната реформа може да е обединителен фактор на стабилно мнозинство в новия парламент, предаде БТА.

Надрасканите протоколи и многото невалидни бюлетини са вследствие на връщането на хартиената бюлетина, а не на организацията на вота, коментира правосъдният министър. Той посочи, че не е изследвал въпроса за касиране на изборите от 2 април и припомни, че партиите признават резултатите.

Сгрешените протоколи сме ги виждали и преди, те не са нещо ново, но бяхме преодолели този порок, каза още той. По думите му служебното правителство е направило всичко възможно в една трудна ситуация да организира предсрочния парламентарен вот. Видеонаблюдението, според министър Зарков, е било почти невъзможна задача, затова той изрази надежда следващият парламент да прочете внимателно анализа, който се очаква да бъде направен по темата както от Централната избирателна комисия, така и от Обществения съвет към ЦИК.

Да се надяваме, че следващите парламентарни избори няма да са толкова скоро, каза още Зарков и припомни, че има много важни закони за приемане. Сред тези, които министерството ще внесе в парламента, са Механизмът за контрол на главния прокурор, антикорупционното законодателство, Законът за физическия фалит и др. Според Зарков няма нищо противоконституционно в идеите за промени на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи отговорността на главния прокурора. Съдебната реформа може да е обединителен фактор на стабилно мнозинство, коментира още той.

Правосъдният министър Крум Зарков присъства на церемонията по встъпване в длъжност на председателя на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html