вторник, 7 май 2024 г.

Христо Панчугов: Все по-вероятен е сценарият за нови избори

Снимка: БГНЕС

Според политолога Христо Панчугов политическото пространство за компромиси се е свило изключително много „заради очакванията на избирателите, които партиите създадоха, отгледаха и сега остава да оберат плодовете на това“. „Шансът да бъде намерено това пространство, в което да бъде запазено достойнството на всички, в името на някакви политически успехи, е много малко, изисква лидерски качества, които много малко политици са демонстрирали до този момент. Изглежда все по-вероятен сценарият за отиване на нови избори“, заяви той.

„Единственият изход от ситуацията на паритет между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ могат да бъдат някакви конкретни постижения в близките месеци, които да върнат доверието на българските граждани във възможната промяна, смята политологът.

Според него, ако сега „Продължаваме промяната – Демократична България“ кажат, че никога няма да подкрепят ГЕРБ, трябва да обяснят каква е алтернативата.

„Най-вредното нещо, което се случва в последните години, е подкопаването на доверието на българските граждани в изборния процес, на което трябва да се сложи край“, заяви политологът и подчерта, че и ЦИК, и експертите, и самите политици трябва да осъзнаят, че всички печелят от повече доверие в избирателната система и предприемат необходимите стъпки, за да предотвратят хаоса на следващите избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html