вторник, 7 май 2024 г.

Владимир Левчев: Различията между първите две партии са в корупционния модел на Борисов

Снимка: БГНЕС

„Коалиционно правителство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ не може да има. Но някаква формула за програмен кабинет с много ясно разчертани приоритети и къс хоризонт, вероятно, за да се свършат някои важни неща, е наложително. Като говорене и като позициониране тези две политически формации нямат големи различия. Различията са в корупционния модел на ГЕРБ и Бойко Борисов, който се създава от много години“, заяви пред БНР писателят и преподавател Владимир Левчев, един от интелектуалците, подписал апела за съставяне на мнозинство в 49-ото Народно събрание, което да излъчи правителство.

Той подчерта, че това е втора патова ситуация, след 48-ия парламент, и при евентуални нови избори може да се стигне до много по-лоша ситуация: „Резултатите на „Възраждане“ застрашително растат, вече имат 37 места в Народното събрание. Те са откровена пропутинска партия, която иска излизане от ЕС и НАТО, което нито една от другите партии не иска. Другата възможност, ако не тази – отиването на избори наесен, е в 49-ото НС хартиената коалиция или можем да я наречем коалиция „Магнитски“ да състави кабинет, това няма да е добър вариант за България“.

Петко Георгиев, журналист и анализатор, подчерта, че 75% от гражданите искат да има редовно правителство, което да гарантира, че България няма да изпадне от евро-атлантическата общност, в която е: „25% от тези 75 са фенове на ГЕРБ, останалите 50% са разпределени в различни партии. Трябва да се намери такава формулировка, в която двете групи да намерят формула, в която да не бъде възпроизведен налаганият от години от ГЕРБ модел. Да не се използва евро-атлантизмът като смокиново листо на корупцията“.

„ГЕРБ печелят изборите, нека да направят правителство. С първия мандат могат да направят дори правителство на малцинството, може да има достатъчно подкрепа от т.нар. хартиена коалиция, а по евро-атлантическите теми ще имат подкрепата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това е единият вариант. Другият е съставянето на някакъв тип кабинет, за който трябва да има гаранции, че няма да е някакво прокси на ГЕРБ, което ще управлява с подкрепа от други политически партии“, добави Георгиев.

„Ако се намери формула, по която да бъде гарантиран въжделеният интегритет в управлението и да бъде проведена най-сетне тази съдебна реформа, която ГЕРБ спира от 15 години насам, тогава ще е намерен ключът към въпроса“, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html