понеделник, 6 май 2024 г.

Прокуратурата разследва група за търговия с влияние и друга – за убийства

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група с цел търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение.

По данни на разследващите групата е действала в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. Делото е образувано по отделени материали от друго досъдебно производство за престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления, във връзка с което прокуратурата представи на пресконференция записи от разговори и снимки.

От прокуратурата уточняват, че отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

На Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители,както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната. Изискана от ДАНС е и информация за банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина.

На дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“ в МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

Прокуратурата съобщава още, че в хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая. Възложено е установяване на хората, отправили заплахата, като по случая работи Главна дирекция „Национална полиция“.

БТА припомня, че по време на първоначалното разследване един от обвиняемите е отправил пряко заплахи за живота на магистрат, работещ по случая, който си е направил самоотвод по делото и му беше назначена охрана.

Отделени са и материали във второ досъдебно производство, което е за организирана престъпна група за извършване на убийства. Разследва се съпричастност на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html