вторник, 7 май 2024 г.

Михаил Миков: Формирането на правителство между ГЕРБ и „Промяната“ е най-естественото

Снимка: БГНЕС

Според бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков формирането на правителство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ е най-естественото.

„Възможни формули на управление има. Става въпрос за партии от дясното пространство, участието на левицата в този парламент е минимализирано до 23 депутата. Конфигурации между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, или ГЕРБ и други формации са също възможни. Този път няма да се ухажват толкова, в следващите дни ще видим какво ще направят, или да ходим на нови избори. „Демократична България“ вече можем да кажем, че са управлявали с Борисов и имат имунитет, Христо Иванов е бил министър. Може би си вдигат цената, като се дърпат“, отбеляза той.

Той допусна хипотезата за нови предсрочни избори през лятото или заедно с местните през есента. „Сформирането на мнозинство е първичния проблем. В политическата битка между първите две партии личното е водещо, няма фундаментална промяна в политиките им. Възможно е политическите лица да се отдръпнат и да отстъпят водеща роля на експертите, на по-неутрални лица, но и всеки министър трябва да бъде експерт. В последните години много тежки обиди се изговориха, а сега ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ са в ситуация, в която трябва да търсят съгласие“, заяви Миков.

По думите му БСП е задържал петото място, но ако „Демократична България и „Продължаваме промяната“ не бяха в коалиция, щяха да са шести.

„БСП не е привлекателна за младите хора. Партията трайно се застопорява на дъното на класацията и не изглежда да си е направила изводи от това. Не само Нинова е виновна, а един кръг около нея, който заравяйки главата си в пясъка и с разгонването на хора, допусна грешки, които не са дело на един човек“, коментира той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html