понеделник, 6 май 2024 г.

МО: Военното обучение в училищата е теоретично, младежите няма да придобият никакви умения

Учениците няма да имат стрелби, дори няма се научат как се разглобява оръжие.
Кадър бТВ

Военното обучението в училищата ще бъде изцяло теоретично и учениците няма да придобият военна квалификация, военна подготовка или специални умения за боравене с оръжие, бойни припаси, взривни вещества и др. Това посочват за БТА от Министерството на отбраната (МО).

В проекта за военното обучение е посочено, че учениците в 10-и и 11-и клас ще имат по пет часа на учебна година военно обучение. В края на март изтече срокът за общественото обсъждане на проекта на наредба.

Целта на обучението на учениците в 10-и и 11-и клас е придобиване на теоретични знания за защитата на Родината и мисиите и задачите на въоръжените сили, както и на умения за оцеляване при природни бедствия, кризи от военен характер или предизвикани от промишлени аварии, обясняват от МО.

Във връзка с военното обучение полк. о.з. доц. д-р Нелко Ненов от Военната академия „Г. С. Раковски“ посочи пред БТА, че българските граждани трябва да бъдат подготвени да защитават страната, защото това е възложено от Конституцията, където е записано, че защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, посочи полковникът от запаса. Честта е морална категория, но дългът е задължение. За да бъде вменявано с основния закон задължението по защита на Отечеството, трябва да бъдат създадени предпоставки то да бъде реализирано, коментира доц. Ненов.  

Към настоящия момент в средните училища и професионалните гимназии не се провежда военно обучение. В периода 2013 – 2020 г. такъв тип обучение е провеждано в часа на класа с ученици от 9-и и 10-и клас, посочват от военното министерство.

През декември 2020 г. влизат в сила изменения в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, които регламентират реда и условията за провеждането на обучение на учениците в двата етапа на подготовка на средното образование за защита на Отечеството и обучението на български граждани за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“ да се извърши с акт на Министерския съвет. Поради тази причина, до издаването на нормативния документ, обучението в средните училища и професионалните гимназии беше преустановено, допълват от МО.

Обучението на учениците в средните училища ще се провежда в часа на класа, в класната стая, в присъствието на класния ръководител. То ще е в рамките на не по-малко от 10 учебни часа – 5 учебни часа за 10-и клас и 5 учебни часа за 11-и клас.

Обучението ще се води от военнослужещи и цивилни служители, преминали методическа подготовка за преподаване на ученици, в рамките на обучителен семинар (общо 16 учебни часа, от които 8 часа самостоятелна подготовка и 8 часа присъствена подготовка).

Материалите, необходими за провеждане на методическата подготовка по време на обучителния семинар, ще бъдат изготвени от Националния военен университет „Васил Левски“ и впоследствие – предоставени на военнослужещите и цивилните служители посредством официалния сайт на образователната институция. Предвижда се да бъдат използвани предварително подготвени презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тема, обясняват от МО.

Според Министерството на отбраната заложените в проекта на постановление часове за обучение са достатъчни учениците в двата етапа на средното образование да бъдат запознати с предложените теми. От ведомството очакват военното обучение да засили интереса на младите хора към военната професия, защото част от темите са свързани с популяризиране на мисиите и задачите на Въоръжените сили.

Учениците в 10-и клас ще придобият теоретични знания, свързани със защитата на Родината, същността на гражданско-военните отношения, оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, действия при откриване на невзривени боеприпаси, участието на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности, както и в защитата на населението и критичната инфраструктура.

Учениците в 11-и клас ще придобият теоретични знания за историята, мисиите и задачите на въоръжените сили на България, участието на Българската армия в операции и мисии извън територията на страната, същността, целите и задачите на резерва на въоръжените сили на България, какви са въоръжението и екипировката на военнослужещите във видовете въоръжени сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html