вторник, 7 май 2024 г.

СТО с умерен оптимизъм за растежа на световната търговия

сн. БГНЕС/Архив

Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозата си за растежа на световната търговия през 2023 г., макар все още да очаква забавяне на темпа й, като предупреди за рисковете, произтичащи от войната в Украйна, геополитическото напрежение, продоволствената несигурност, инфлацията и затягането на паричната политика, предаде Ройтерс.

Организацията предвижда, че обемът на търговията със стоки ще се увеличи с „незадоволителните“ 1,7 на сто през 2023 година. През октомври прогнозата бе за растеж от 1 на сто. Очакваното ниво обаче остава под средното равнище от 2,6 на сто, регистрирано за 12-те години, откакто търговските обеми се сринаха след световната финансова криза.

Според СТО за цялата 2022 г. спадът през последното тримесечие на годината е довел до годишен темп на растеж от 2,7 на сто спрямо прогнозираните 3,5 на сто.

Организацията очаква с ускоряването на икономическия растеж и растежът на търговията със стоки да се възстанови до 3,2 на сто през 2024 г., но предупреждава, че тази прогноза е особено несигурна и придружена от множество рискове.

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала посочи, че заплахите включват продължаване на войната в Украйна и други напрегнати геополитически ситуации, ново ускоряване на инфлацията и влиянието на затегната парична политика. Растежът на търговията е устоял въпреки напрежението в света и засега е избегната заплахата от разцепление в конкуриращи се търговски блокове, което би могло да намали световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5 на сто. Това обаче остава риск, предупреждава СТО.

Организацията съобщи също така, че богатите страни трябва да следят за сигнали за хранителна криза, която би могла да доведе до глад в страните с ниски доходи. Не е ясно как войната ще се отрази на засаждането на селскостопански култури в Украйна, която е голям производител на зърно. Същевременно наводнения или суша, предизвикани от климатичните промени, могат да провалят реколтите на други места. По-малките ферми в Африка най-вече се нуждаят от торове и други добавки към почвата на поносими цени, за да могат да увеличат производството си.

Оконджо-Ивеала подчерта, че е жизненоважно да се намалят ограниченията върху износа на храни. Близо 35 държави са наложили 100 ограничения в търговията с храни и торове, откакто Русия нападна Украйна през февруари 2022 година. Рестрикциите бяха намалени в средата на 2022 г., но след това се увеличиха до 67 към началото на април 2023 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html