сряда, 8 май 2024 г.

Сред страните сме 80% покритие с колективни трудови договори

Снимка: БГНЕС

България попада сред държавите, които нямат 80% покритие чрез Колективни трудови договори, което не съответства на европейската Директивата за адекватните минимални работни заплати, посочват Икономическият и социален съвет (ИСС).

В този смисъл ИСС препоръчва да се подготви план за действие, който да насърчи колективното договаряне и  не бива да се допуска приемане на законодателни текстове, които по своята същност и философия вредят на колективното договаряне.

В становището се посочва, че според данните на НСИ в България при наетите, обхванати от Колективни трудови договори, средната брутна часова заплата е с 8,3% по-висока, средната брутна месечна заплата – с 18,6% по-висока, а средната брутна годишна заплата  – с 22,4% по-висока от заплатите на хората, които не са обхванати от колективно договаряне.

ИСС счита, че съществуващата в Кодекса на труда правна рамка на колективното договаряне е изчерпала първоначалния си стимулиращ ефект и в момента  има задържаща роля.

Икономическият и социален съвет (ИСС) е български консултативен орган, имащ за цел да осигури участието на гражданското общество по въпросите на икономическото и социално развитие на страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html