понеделник, 29 април 2024 г.

Полиция обискира офиса на ЕНП в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийската и германската полиция обискират офиса на Европейската народна партия в Брюксел, съобщават от офиса на партията, съобщи БНР.

В съобщението се пояснява, че обиските са свързани с разследване в Тюрингия, което е в ход в момента. Партията съдейства изцяло и осигурява цялата необходима информация и документация, се казва в съобщението.

По информация Euractiv, полицаите са нахлули на първия и третия етаж на централата на партията. Според първоначални данни полицията е иззела компютри във връзка с разследване на финансови измами. В съобщение в германските медии се казва, че депутатът от Християндемократическия съюз Марио Фойгт е бил мениджър на дигиталната кампания на лидера на ЕНП Манфред Вебер по време на кампанията за европейските избори през 2019 г. Разследването е фокусирано върху възлагането на договора за дигиталната кампания на компания във федералната провинция Тюрингия.

Фойгт сега е лидер на ХДС в Тюрингия. Миналия септември съдебната комисия на парламента на провинцията отказа да свали имунитета му в очакване на разследване от германската прокуратура, въпреки че не е ясно дали този случай е свързан с претърсването в централата на ЕНП.

Консервативната Европейска народна партия е най-старата и голяма европейска политическа група.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html