вторник, 7 май 2024 г.

Жълт код за значителни валежи в Централна и Източна България

Снимка: Национален институт по метеорология и хидрология

Днес Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за значителни валежи в Централна и Източна България, с количества за денонощието до 20-30 литра на квадратен метър. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Времето днес ще се задържи облачно, на много места ще е с валежи от дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина силен североизточен вятър, който още преди обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Вечерта в северозападните райони и във високите полета на Западна България, а през нощта срещу сряда и в Лудогорието, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 7-8 градуса в северозападните райони, до 15-16 градуса в Горнотракийската низина, а в София – около 8 градуса.

От НИМХ още от днес информират, че за 5 април, сряда, издават предупреждение от първа степен – жълт код, за значителни валежи в Североизточна България, които ще са с количества до 35 литра на квадратен метър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html