петък, 3 май 2024 г.

ЦИК санкционира трите големи телевизии за пускане на резултати преди 20:00 часа

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще санкционира БНТ, bTV, Nova за това, че са оповестили данни от екзитполовете (exit-poll) преди обявяване на края на изборния ден. За нарушенията на медиите ще им бъде съставен акт. Това пише в решения, публикувани на сайта на ЦИК.

Според Изборния кодекс (ИК) санкциите, които се предвиждат за обявяване на резултати от социологически проучвания и допитвания преди обявяването на края на изборния ден, са глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв.

В първото решението на ЦИК се посочва, че БНТ е излъчила резултатите в 19:00 ч. в изборния ден в рубриката „НА ЖИВО резултати от изборите“, предоставени от социологическата агенция „Алфа Рисърч“ ООД. Освен това в 19:10 ч. е излъчила в същата рубрика резултатите от проучването на изхода и от агенция „Галъп Интернешънъл Болкан“ АД.

В друго решение на ЦИК се посочва, че в рубриката „Новините на Нова“ е видно, че към 19:45 ч. в изборния ден са оповестени данни от екзитполовете, предоставени от „Изследователски център Тренд“ ООД. Освен това са били излъчени и данни от „Галъп Интернешънъл Болкан“ АД.

В трето решение на ЦИК се посочва, че към 19:45 ч. bTV e оповестила в рубриката bTV Новините данни за екзитполовете от агенциите „Алфа Рисърч“ ООД и „Маркет ЛИНКС“ ООД преди обявяването на край на изборния ден.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html