понеделник, 6 май 2024 г.

БРИКС създава своя собствена валута

Квинтетът на членовете на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) ще обсъди създаването на обща валута на следващата среща на върха на лидерите на групата през август в Дърбан (ЯР), съобщи заместник-председателят на Руската федерация Държавната дума Александър Бабаков, на срещата на върха на Индия и Русия, съобщи днес порталът Bitcoin.com. Бабаков съобщи в Ню Делхи, че членовете на БРИКС вече работят върху създаването на нова форма на валута, съобщава сръбският вестник Политика.

„Преходът към сетълмент в национални валути е първата стъпка.“ Следващото е да се осигури циркулацията на цифрова или друга форма на принципно нова валута възможно най-скоро. Мисля, че готовността за реализацията на този проект ще бъде обявена на срещата на лидерите на БРИКС“, каза Бабаков в кулоарите на Руско-индийския бизнес форум за стратегическо партньорство за развитие и растеж.

В същото време Бабаков подчерта, че Индия и Русия „трябва да създадат нова икономическа асоциация с нова обща валута“, но отбеляза, че Китай може да играе ключова роля в разработването на обща валута за трите нации.

„Ню Делхи, Пекин и Москва са нациите, които сега установяват многополюсен свят, подкрепян от повечето правителства.“ Съставът му трябва да се основава на въвеждането на нови парични връзки, установени на базата на стратегия, която не защитава щатския долар или еврото, а формира нова валута, която е компетентна да облагодетелства общите ни цели“, каза Бабакова.

Що се отнася до плановете за бъдещата обща валута на БРИКС, Бабаков посочи, че тази валута ще бъде обезпечена не само от злато, но и от други групи продукти, като природни богатства или върху стойността на „земята“.

От миналата седмица Китай и Бразилия постигнаха споразумение за изключване на щатския долар в двустранните си транзакции, което се очаква да намали инвестиционните разходи и да развие икономическите връзки между двете страни, очакванията са в Пекин и Бразилия.

Междувременно министърът на международните отношения на Южна Африка Наледи Пандор обяви днес, че страната от нос Добра надежда няма да прекъсва връзките си с Русия по искане на трети страни или държави.

Освен това тя каза, че страната й в момента е назначена за председателство на БРИКС за тази година през януари и че очаква с нетърпение по-нататъшно сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html