неделя, 5 май 2024 г.

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен заминават за Китай

Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети китайската столица Пекин между 5 и 7 април. Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин съобщи, че визитата ще се състои по покана на президента Си Дзинпин.

Посещението на Макрон в Китай идва малко, след като Си се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва. Междувременно френският държавен глава помоли председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се присъедини към него при пътуването.

Франция ще счита за постижение, ако по време на посещението си в Китай нейният президент успее да убеди Пекин да призове Украйна да се включи в дългосрочен диалог, разкри френски официален представител, цитиран от „Блумбърг“.

Длъжностното лице поясни, че Макрон не очаква Пекин да се откаже от тясното си сътрудничество с Москва, но ще се опита да намери общ език с китайския президент Си Дзинпин за търсене на съвместни решения на украинския конфликт. Френският лидер възнамерява да предупреди Китай и срещу евентуална военна подкрепа за Русия.

За последно Макрон и Си се срещнаха в кулоарите на срещата на Г-20 в Индонезия. Последното посещение на френския президент в Пекин беше през януари 2018 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html