вторник, 7 май 2024 г.

В началото на изборния ден в 38 секции се развалиха машините

Според статистиките на ЦИК избирателната активност днес сутринта е подобна на тази от последните избори на 2 октомври.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Към настоящия момент проблемните машини с неотстраними проблеми са 38, каза пред журналисти председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, цитирана от БТА.

Като проблеми при устройствата за машинен вот Нейкова посочи повреда в четеца на смарт картите, липса на смарт картите в една от секциите, машината не разпознава флаш-паметите, съобщения, че не може да се синхронизира машината, проблеми с екрана.

Тя обясни, че техническите проблеми са разписани в протокол, подписан от техника на „Сиела Норма“ АД – фирмата, която отговаря за машините, и от председател и секретар на СИК. В секциите, в които повредите на устройствата за машинно гласуване са неотстраними, вотът продължава на хартия, каза Нейкова. Според нея няма основания за сериозни притеснения или за прекъсвания на гласуването дори в секциите, в които има повредени машини за гласуване.

В чужбина вотът също протича нормално, отбеляза Нейкова. Имаше информация за една секция с повреда в машина, но към момента се отстраняваше тази повреда, отбеляза тя.

Постъпилите в ЦИК сигнали за нарушения в изборния ден са около 12, заяви Нейкова. И добави, че те са от компетентността на районните избирателни комисии (РИК).

Тя апелира гражданите да отправят своите сигнали първо към РИК, когато става въпрос за изборно нарушение в някоя секция на територията на изборен район.

Anteni.info информира, че в една от секциите в 24-и МИР в София машината не издава звук при приключване на отпечатването на бюлетината. Преди избирателят да започне да гласува с електронното устройство получава съвет от секционната комисия да се откъсва купончето след чуването на този звук. Все пак разписката излиза и може да се пусне в урната след слагането на печат на гърба й. Няма информация дали въпросната машина също е спряна от работа, за да се даде предимство на гласуването с хартиена бюлетина.

Освен това полицейската охрана в сградата, където се намира въпросната секция, се учудваше защо се правят снимки на чакащите хора пред вратата на една от секциите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html