вторник, 7 май 2024 г.

Експерт: След 2035 г. колите с ДВГ ще продължават да се използват

Костанца Рангелова
Снимка: БГНЕС

След 2035 г. добре познатите ни колите с двигател с вътрешно горене (ДВГ) ще продължават да се използват, обясни в ефира на БНР Костанца Рангелова – старши анализатор в програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията.

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС одобриха спорния план за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., но с изключение – за новите автомобили с климатично неутрални, т.е. синтетични горива. Решението, което трябва да бъде разгледано и потвърдено от ЕП, се отнася до новите автомобили.

Според Костанца Рангелова обаче синтетичните горива все още са една много неузряла технология, която вероятно ще остане маргинална на фона на електромобилите. „Те са най-вече като някаква последна ниша за автомобилите с вътрешно горене – да се използват синтетични горива. Най-големият проблем при тях е, че много голяма част от електроенергията, която се изисква, за да се произведат, се губи. Повече от половината електроенергия, която се използва, за да се произведе това гориво, е загуба при самия производствен процес. След това при изгарянето им в автомобила отново се губи изключително голяма част от енергията. В крайна сметка от електроенергията, която първоначално се използва за производството, до крайната енергия, използвана за движение, остават само 13%“, обясни Рангелова.

Според нея за българската автомобилна индустрия това означава, че ще трябва да се преориентира към производство на части за алтернативен вид автомобили. „Това е процес, за който е добре да има сигнал от сега, за да се знае какъв тип смяна на производствените процеси трябва да се случи, за да може да бъде в крак с времето“, предупреди тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html