20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Илияна Йотова: Нападенията над български клубове са политически и ние ще реагираме

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията на властите в Скопие след вчерашното посегателство срещу българския културно-информационен център там и решенията за отхвърляне на имената на българските клубове в Битоля „Иван Михайлов“ и в Охрид „Цар Борис III“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

РСМ отхвърли искането за съгласуване на името на сдружение „Цар Борис III“ в Охрид

Йотова, съвместно с външния ни министър Николай Милков, коментираха, че не вярват в твърдението на македонските власти, че нападението над българския културен център в Скопие е само криминално деяние.

Според вицепрезидента досега всички подобни случаи се представят от властите в Северна Македония като криминално деяние, за да не се търси политически контекст.

МВнР с изявление и подробности за разбития български културен център в Скопие

„Приемането на френското предложение от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и преговори на РСМ към ЕС. Оттам нататък всички действия за мен са връщане назад – от палежа на клуба в Битоля, до посягане на българската културна институция – това е официална институция на българската държава. Всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия. Няма нито един знак, че правителството в РСМ иска първо да сложи край пред този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в Северна Македония по отношение на всичко българско, както и конкретни решения на, както те казват – криминални прояви“, каза Илияна Йотова.

Стрелба по българския клуб в Охрид

От външното министерство заявиха, че решенията влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти за равни права за всички граждани.

„Задминаха се вече ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и български организации там. Сега вече и българската държава става обект от вчера на подобни атаки. За мен тенденцията е очевидна и тази безнаказаност поражда склонност към нови провокации и престъпления“, заяви Николай Милков.

Вицепремиер на РС Македония: Пендиков може да отговаря за обидите по адрес на Македония (ВИДЕО)

По-рано днес МВнР излезе с позиция по повод на решенията на Скопие за имената на българските клубове в Битоля и Охрид. От външно изтъкват, че от проверени близо 17 000 неправителствени организации, са отхвърлени имената само на двата български клуба.

Напомнят и че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) „не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html