11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Извънредно събиране на надзора на ЕЦБ за ситуацията с банките

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Надзорният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира днес на извънредно заседание, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на финансовата институция. На него ще се обсъжда напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след скорошна разпродажба на банкови ценни книжа.

Акциите на редица банки се сринаха през изминалата седмица, изплашени първо от колапса на калифорнийската стартъп банка (Silicon Valley Bank) в САЩ, а след това и от разпродажбата на книжа на „Креди Сюис“ (Credit Suisse), която приключи едва след като централната банка на Швейцария (SNB) предостави спасителна линия от 50 млрд. швейцарски франка (54 милиарда долара).

„Надзорният съвет се събира с цел запознаване на членовете му с актуална информация в банковия сектор“, посочи говорителят.

Събирането следва подобна среща по-рано тази седмица и идва, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък. Представител, запознат с разговорите каза, че целта на срещата е да се обърне внимание върху ликвидността в банковия сектор на еврозоната и да се следи за всяка уязвимост – на която и да е банка. Той каза, че не е очаквал, че ЕЦБ незабавно ще предприеме някакви действия в резултат на това.

Акциите на банките се възстановиха в четвъртък след предоставената подкрепа на „Креди Сюис“ и продължиха да се покачват в петък, въпреки повишаването на лихвите на ЕЦБ.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html