20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Българският Червен кръст изпрати 33 тона хуманитарна помощ за Сирия

Снимка: Архив, БГНЕС

Българският Червен кръст изпрати нови 33 тона хуманитарна помощ за Сирия, съобщиха от БЧК. Карго самолетът излетя от Летище София за ливанската столица Бейрут и превозва дарените от български граждани и фирми нови дрехи, обувки, хигиенни материали, дълготрайни хранителни продукти и др., събрани в рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

В Бейрут пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст и ще бъде транспортирана с хуманитарен конвой към Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави помощта на нуждаещите се.

До момента БЧК е предоставил за Турция и Сирия от бедствения си резерв, материални дарения на стойност близо 310 хил. евро. От Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението са изпратени 24 тона хуманитарна помощ за Сирия и 224 кашона с дарения за Турция.

От кампанията за събиране на финансови средства сумата, преведена досега за двете засегнати страни, е 1,81 млн. лв.

Ръководството на БЧК получи благодарствено писмо от президента на Турския Червен полумесец д-р Керем Кънък по повод оказаната помощ след земетресенията тази година, засегнали милиони хора.

Кампанията на БЧК в помощ на пострадалите в Турция и Сирия продължава. Първото силно земетресение там беше регистрирано на 6 февруари т.г. и беше последвано от вторични трусове, в които загинаха близо 50 хиляди души.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html