5.5 C
София
сряда, 22 март 2023 г.

Американски акционери на швейцарска банка я дават на съд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дело срещу швейцарската банкова група Credit Suisse и нейното ръководство заведоха дело на акционери от САЩ, съобщава БГНЕС. Обвиненията са в нарушаване на законите за ценните книжа на щатите.

„Жалба за колективен иск относно нарушения на федералните закони за ценни книжа от физически и юридически лица, които са придобивали или по друг начин са получавали американски депозитарни разписки на Credit Suisse между 10 март 2022 г. и 15 март 2023 г.“ –  това се посочва в делото, заведено в сряда в окръжния съд на Ню Джърси.

Според документа ищците обвиняват банката в подвеждане на инвеститорите, като не е разкрила съществена информация за уязвимости във вътрешния контрол спрямо текущото намаляване на ликвидността и спада на стойността на ценните книжа на компанията. Освен самата група, обвиняемите включват, наред с други, председателя на компанията Аксел Леман, главния изпълнителен директор Улрих Корнер и финансовия директор Диксит Йоши. Твърди се, че банката и нейните ръководители са направили „по същество неверни и подвеждащи изявления“ относно „бизнеса, операциите или перспективите“ на Credit Suisse, което е довело до значителни загуби за инвеститорите на компанията.

В сряда стойността на акциите на една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse падна с една четвърт на борсата. Банката на свой ред заяви, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка (около 53,7 млрд. долара) от Централната банка на страната.

САЩ са в контакт с Швейцария относно проблемите на Credit Suisse, но смятат, че те са изолирани и не отразяват ситуацията в световната икономика, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. „В момента разглеждаме случващото се като изолиран проблем. Проблемите не са свързани с настоящата икономическа ситуация, с настоящия икономически климат“, каза тя на брифинг.

Днес акциите на Credit Suisse паднаха с 5 процента в началото на днешната търговия, след резкия ръст в четвъртък.

Спадът в цените на акциите дойде, след като най-големият инвеститор, Саудитската национална банка, обяви, че не може да предостави финансова помощ на банката поради регулаторни изисквания, което влоши стабилността на акциите на Credit Suisse.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html