петък, 26 април 2024 г.

Серджо Матарела: Не поставяйте икономиката пред природата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес италианският президент Серджо Матарела заяви в столицата на Кения Найроби, че бизнесът и икономиката не бива да бъдат поставяни пред климата и природата, тъй като времето за предотвратяване на криза, произтичаща от климатичните промени, изтича, предаде италианската агенция АНСА.

„Не може да се бяга от реалността. Намаляването на емисиите в сроковете и по начина, посочени от учените, е неизбежно задължение, което засяга всички. Не можем да се заблуждаваме, че първо преследваме целите на икономическото развитие, а след това решаваме проблемите на околната среда. Няма да имаме „второ полувреме“, заяви Матарела в реч в Университета на Найроби.

„В един от последните текстове на (южноафриканския) архиепископ и носител на Нобелова награда за мир Дезмънд Туту пише: „Да бъдеш пазител на божието творение не е просто титла, лишена от смисъл, тя изисква действия, и то с цялата неотложност, която ситуацията изисква“, допълни Матарела. „Опазването на околната среда и борбата срещу изменението на климата представляват неизбежни отговорности на всеки човек, без изключение“, изтъкна той.

„Трябва да си зададем въпроса: Това достатъчно ли е? Напълно искрено вярвам, че е трудно да отговорим положително на този въпрос.  В някои части на обществото и в някои държави липсва дълбокото усещане за неотложност и за необходимост от решителни действия“, предупреди Матарела.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html