петък, 26 април 2024 г.

МОН ще помогне за създаването на професионално училище към индустриалните предприятия в Пловдив

Снимка: Министерство на образованието и науката

МОН ще помогне за създаването на професионално училище към индустриалните предприятия в Пловдив, заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов на среща с представители на бизнеса и на община Марица. Проф. Пенов беше придружен от заместник-министър проф. Албена Чавдарова и от Вержиния Цанкова, главен секретар на Националния център за информация и документация (НАЦИД), съобщи пресцентърът на МОН.

Идеята за пилотно професионално училище с модерни лаборатории и общежития, на базата на училището в село Бенковски или на Професионалната гимназия (ПГ) по машиностроене, има за цел да се покаже на обществото, че обучението за работа в модерни технологични производства е не по-малко привлекателно от това в езиковите гимназии, обясни изпълнителният директор на „Тракия“ икономическа зона инж. Пламен Панчев.

Вече има създаден и Обучителен център за ученици с преподаватели от Аграрния университет в Пловдив, а учениците получават и стипендии срещу ангажимент за работа в предприятията от „Тракия“ икономическа зона след завършването си.

Участниците в срещата предложиха на ръководството на Министерство на образованието и науката съвместно с община Марица да се разработи седемгодишна програма за развитието на професионалното образование в региона.

Основният проблем пред индустриалното развитие на България е липсата на достатъчно кандидати за обучение в техническо направление, породена основно от наслоени обществени нагласи, че професионалното образование не дава перспектива, споделиха участниците в срещата. Министър Пенов изрази подкрепата си да бъдат организирани посещения на ученици заедно с родителите им в предприятията, за да бъдат запознати със свръхмодерните индустриални производства. „Ще се направи анализ дали има нужда от промени в учебните програми в професионалното образование“, уточни проф. Пенов. Той подчерта, че в момента се подготвят промени в Закона за професионалното образование, свързани основно с Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано през деня проф. Сашо Пенов посети Университета по хранителни технологии (УХТ) и Аграрния университет.

Ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева представи структурата и дейността на университета, като подчерта важната му роля в обучението на специалисти в областта на земеделието, защитата на околната среда, развитието на регионите, аграрния бизнес и туризма.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов проведе работна среща и с ректора на УХТ проф. Пламен Моллов. Основна тема на разговора бяха предизвикателствата и постиженията на УХТ в научно-приложните изследвания и обучението, в развитието на учебните бази и необходимостта от модернизиране на оборудването. Конкретно бяха коментирани ходът на кандидатстудентската кампания и гарантирането на защитените специалности, новите докторски програми, започването на съвместната магистратура по „Диететика“ с Медицинския университет, финализирането на проекта „Дигитален университет“.

Министър Пенов отбеляза, че настъпва време за нова цялостна стратегия за развитие на висшето образование, която да очертава перспективи и за изследователски, и за приложни университети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html