петък, 29 март 2024 г.

Удрят Петков с нов компромат

Снимка: Архив

Eлица Григорова за “ Галерия“ 

Бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков ще бъде обект на нов компромат, научи „Галерия“. Разкритието обаче било пълна измислица с предизборна цел. Реално той няма никакви грехове, твърди нашият източник.

Петков не бил нарушил нито законови текстове, нито морални принципи. Много по-укорима била дейността на Даниел Лорер и Иво Мирчев, които се занимавали с политика само от комерсиални подбуди. „Петков е единственият идеалист в тази коалиция и наистина се бори за принципи“, твърди близък до ПП-ДБ. Според него пикантни неща за двамата скоро щели да лъснат в скандално разкритие. Това беше потвърдено от разочаровани техни съпартийци, както и от източници от корпоративния свят.

Неслучайно Петков е избран за мишена, защото той пречел на схемите, които тези зад него чертаят с цел лично облагодетелстване. В предизборните борби била впрегната цяла армия от информатори – държавни служители, политически противници и неудовлетворени съратници. Целта била по никакъв начин да не се допусне изборна победа на новата коалиция ПП-ДБ.

Междувременно напрежението между двете партии не стихва. Както „Галерия“ писа, е имало доста търкания между Христо Иванов и ген. Атанасов около съставянето на листите. Привърженици на ДСБ били много разочаровани от идеята да се прегърнат предизборно с „момчетата на Радев“.

Припомняме, че Петков и Василев бяха лансирани на политическата сцена от сегашния президент, като впоследствие между тях и него настъпи разрив.

Противниците на „Промяната“ вече нееднократно раздухаха скандала с „парапетното“ видео, от което последваха трусове и в партията, и в нейните отношения с партньорите. Хора от „Демократична България“ били категорично против връщането на Лена Бориславова в управлението, но тя така или иначе е сложена на избираемо място в листите – втора след Христо Иванов в 24 МИР. Други пък твърдят, че личният живот няма нищо общо с политическите принципи и смятат атаката с видеото за съшит с бели конци измислен скандал.

Но търканията далеч не свършват само с Бориславова. Във Варна имало силно напрежение заради настояването на ПП там да води Даниел Лорер. Местните активисти били бесни от факта, че на общата листа ПП-ДБ няма да е водач Стела Николова. Юристката беше депутат от ДБ, като обира преференции и при всеки вот засенчва водача на листата.

През 2019 г. беше кандидат за кмет на Варна от ДБ и спечели варненци с ясна визия за очистването на градската управа от корупцията.

Лорер ставал все по-нежелан от своите коалиционни партньори. Драма тече и между него и ген. Атанасов и Мирчев. Лорер директно обвини хора от ДБ, че имат връзки с ДС и комунистическите структури, без да ги назовава поименно. Публично известно е, че Атанасов като следовател е бил свързан с ДС, а бащата на Ивайло Мирчев е бил секретар на БКП в Крушари, Добричко.

Критиците на Петков наистина вече се чудели какво да извадят срещу него. Те обругаха вдигането на ветото за Македония, оръжията за Украйна, политиката спрямо руските енергийни източници и като цяло енергийната политика на кабинета „Петков“. Министрите от това правителство бяха обвинени и за това, че харчат нашироко от бюджета, без да има откъде да го напълнят. А заради спрените пари на пътищарите правителството просто падна, тъй като Слави Трифонов си изтегли министрите.

Според източниците на „Галерия“ всеки от тези пунктове може да бъде раздухан до евентуален компромат, тъй като арсеналът с лични клюки е изчерпан. Враговете на Петков, включително някои коалиционни приятели, искали той да поеме негативите, които всъщност не са негово дело, а на хората, които се крият зад гърба му. „Всъщност той не е лаком, нито краде, нито има гафове“, твърди източник от парламента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html