16.5 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Тиери Бретон: България може да увеличи производството на боеприпаси за Украйна

Снимка: БГНЕС

България може да увеличи производството на боеприпаси за снабдяване на Украйна. Това заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за изданието „Политико“, цитирано от БТА.

„България има добър потенциал да увеличи значително производството в срок, който може да отговаря на това, което търсим“, отбеляза Бретон.

Еврокомисарят допълни, че сега е необходимо да се намерят заводи, които са готови бързо да увеличат производството, да бъдат определени техните потребности и мощности, както и потенциалните проблеми във веригите за доставки.

Бретон посети три секретни производствени площадки в България, една от тях на държавните „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ), пише „Политико“.

Български компании „имат капацитет да увеличат доставките за сегашните си клиенти, които са страни членки на ЕС. Държавите, които имат запаси, могат да ги дадат на Украйна, и производителите ще могат да увеличат своето производство, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция, добави еврокомисарят за вътрешния пазар.

Бретон ще посети след това Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от своята „обиколка по въпросите на отбраната“ на страни, които разполагат с потенциала да увеличат обема на производството на боеприпаси.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html