5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

ООН: Депортацията на деца от Украйна в Русия е военно престъпление

Снимка: УНИЦЕФ

Украински деца, прехвърляни от Русия в райони под неин контрол в Украйна, както и на нейна собствена територия, е равносилно на „военно престъпление“, заяви разследващ екип на ООН. Експертите споменаха и за възможни престъпления срещу човечеството, но заявиха, че не са констатирали геноцид, предаде Франс прес.
В първия си доклад, откакто Русия започна своята инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., разследващата комисия на ООН заключава, че „случаите, които е разгледала относно преместването и депортирането на деца, съответно в Украйна и в Руската федерация, нарушават международното хуманитарно право и представляват военно престъпление“.
Според Киев 16 221 деца са били депортирани в Русия до края на февруари, но комисията не е успяла да провери тези данни. Тя обаче посочва, че руски официални лица са предприели правни и политически стъпки по отношение на преместването на украински деца, както и че руският президент Владимир Путин е подписал указ през май 2022 г., улесняващ предоставянето на руско гражданство на определени деца.
Разследващите обвиняват Москва и, че е извършила възможни „престъпления срещу човечеството“.
„Комисията установи, че вълните от атаки, извършени от руските въоръжени сили, започващи от 10 октомври 2022 г., срещу украинската енергийна инфраструктура и използването на изтезания от руските власти, биха могли да представляват престъпления срещу човечеството“, посочи тя, като препоръча допълнителни разследвания.
По-специално, Комисията установи „схема на широко разпространено незаконно задържане“ в райони, контролирани от руските въоръжени сили, насочени към много хора, включително жени и деца.
Някои категории лица, задържани в тези „специализирани центрове“ в Украйна и Русия, според разследващите, са измъчвани системно. Бивш затворник, по думите на комисията, е бил бит като „наказание за това, че е говорил украински“ и за това, че „не е запомнил думите от химна на Руската федерация“.
Този вид изтезания „може да представляват престъпление срещу човечеството и трябва да бъдат допълнително разследвани“, се казва в изявление на разследващите.
„Руските власти са извършили множество нарушения на международното хуманитарно право и на международното право в областта на правата на човека, освен широкия спектър от военни престъпления“, се посочва в доклада на разследващите, цитиран от Ройтерс.
Комисията се опита също да провери дали обстрелът и обсадата на Мариупол, в Югоизточната част на Украйна, може да представлява престъпление срещу човечеството.
Въпреки това разследващите заключават, че липсват елементи, за да се стигне до такова заключение, тъй като няма достъп до частта от Донецка област, която е под руски контрол.
Именно там се намира пристанищния град Мариупол, обсаден в продължение на месеци от руската армия, преди да падне през май 2022 г.
Комисията обаче препоръчва разследването да продължи.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html