11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

КНСБ готви стачка, иска адекватна политика на доходите

Снимка: БГНЕС

КНСБ готви стачка, иска адекватна политика на доходите. Това става ясно от казаното в ефира на БНР от вицепрезидента на синдиката Огнян Атанасов. „Не протести, нашите хора са готови за стачка“, предупреди той.

„Искаме редовен бюджет за цялата година, в който да се види ясна политика по доходите. Такъв бюджет нямаше. Сега се оказва дори, по думите на властимащите, че едва ли не социалните плащания са довели до изпразване на хазната. Виждаме всякаква липса на политика по доходите. Напротив – ще има замразяване на доходите в администрацията. Няма как да се съгласим с това“, обясни той.

Атанасов посочи, че е изненадан от чутото вчера от финансовото министерство. „Цялото общество беше изненадано. Няма да се учудя, ако тази сутрин има опашки пред банките, за да се сменят левове в евро във връзка с изказванията, че ще бъде променен курсът“, добави той.

Според него без да сме осигурили парите за адекватна политика по доходите, не може да се преследва само дефицит под 3%. Той подчерта, че в бюджетите на половината страни в еврозоната има заложен дефицит над този таван. По думите му рискът е замразяване на доходите и социалните плащания. Относно данъчните предложения вицепрезидентът на КНСБ изрази увереност, че това ще доведе отново до увеличаване на цените на горивата и тока. В тази връзка всичките предложения на ЕК, които да дадат стабилност в цените на електроенергията, всъщност няма да имат никакъв смисъл.

Връщане на ДДС за горивата и тока пък според него означава, че ще се върнем на нивата на цените, на които бяха готови всички да протестират. „Убеден съм, че в държавата има достатъчно резерви. Не бива да се съсредоточават само върху този дефицит от 3%“, смята Огнян Атанасов. Той отбеляза, че ние сме абсолютни шампиони по показателя нисът дълг спрямо брутен вътрешен продукт.

На 3 април бюджетът ще влезе за обществено обсъждане, включително в тристранния съвет. Там от КНСБ ще кажат: „Ако не видим адекватна политика по доходите, която да отговаря на съвременните икономически условия в страната, ние ще подготвим протести и стачка“, заплаши синдикалистът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html