16.8 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Испанската евродепутатка Ева-Мария Попчева срещу референдума за еврото у нас

Инфлацията в еврозоната винаги е по-ниска, отколкото в останалите страни от ЕС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската евродепутатка от български произход Ева-Мария Попчева се изказа срещу референдума, организиран у нас по темата за влизането ни в еврозоната, съобщи БНР.

„Това, което бих им казала, е да не си губят времето. Това не е нещо, което може да се реши с референдум. Той е против българската конституция и против договорите на ЕС. България има задължението да се присъедини към еврото“, заяви Попчева, която е заместник-председател на комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Според нея обаче отлагане на влизането на България в еврозоната може да има, ако парламентът не приеме необходимите законодателни реформи.

Ева-Мария Попчева обаче предупреди, че забавяне на присъединяването към еврозоната може да има, ако политическите сили не желаят това. „Разбира се, ако Народното събрание не направи реформи. Това е политическо решение. Ако политическите сили в България не желаят да това, ще е много трудно. В крайна сметка е важно българските граждани да поемат своята отговорност и да изискват от своите представители да си свършат работата“, подчерта тя.

По думите й, основните причини за инфлацията са цените на енергията и на храните. Тя отхвърли твърденията, че това се корени във въвеждането на еврото и допълни, че в някои случаи цените дори са се понижили, след като това е било направено.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html