16.8 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Наводнение в Турция – един загинал и четирима в неизвестност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Природните бедствия в Турция не спират. Поради прекомерните валежи са настъпили наводнения в две провинции на Турция, съобщава турската агенция за справяне с бедствия.

505 медици са загинали в земетресенията в Турция

Обилният валеж причини наводнение в провинция Шанлъурфа и в окръг Тут в провинция Адъяман.

Там пороите са отнесли контейнер, в който е било настанено семейство, останало без дом след земетресенията. Един човек е загинал, а четирима са в неизвестност.

Координаторът на гражданската защита в Адъяман и окръжен управител на Токат Нуман Хатипоглу каза, че службите на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), жандармерията, полицията и спасителните екипи от различни окръзи са разпределени на терен, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

„Един наш гражданин е загинал, а четирима са в неизвестност. Нашите екипи продължават да търсят. Опитваме се да стигнем и до останалите граждани. Надяваме се, че възможно най-скоро ще стигнем до нашите граждани. Това е голяма катастрофа“, подчерта Хатипоглу.

В центъра на Адъяман река Егричай е излязла от коритото си, което е предизвикало затруднения в придвижването.

Спасителните екипи местят палатките, които са застрашени от наводненията и в които са настанени семействата, останали без дом след разрушителните земетресения.

В окръг Шанлъурфа са загинали четирима души, а двама пожарникари се издирват, съобщи турското издание Ен-Ти-Ви.

„От вчера има много обилен дъжд. Взели сме мерки още вчера. Училищата и институциите са евакуирани. Въпреки това дъждът причини сериозни проблеми. Много от къщите ни са под водата, екипите ни са на място“, каза окръжният управител на Шанлъурфа Салих Айхан.

Южна Турция беше разлюляна от две земетресения миналия месец, които бяха усетени в по-голямата част от Южна Турция и при които загинаха повече от 48 000 души.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html