сряда, 8 май 2024 г.

Банковата криза в САЩ продължава, акции и рейтинги падат поголовно

Акциите на банки по света се сринаха след фалита на двете американски банки Silicon Valley Bank и Signature Bank, обявени в петък и вчера. Това се случи въпреки уверенията на американския президент Джо Байдън, че американската банкова система е стабилна и въпреки обещанието му да направи всичко необходимо, за да защити банковия сектор, предаде Би Би Си.

Американският президент увери, че пари на американските данъкоплатци няма да бъдат използвани за спасяване на банки, но инвеститорите се съмняват в това. Те се опасяват, че други финансови институции също могат да пострадат и това доведе до рязък срив в цените на акциите в глобален мащаб.

В понеделник испанската Santander („Сантандер“) и германската Commerzbank („Комерцбанк“) преживяха спад на акциите си в един момент от над 10 процента.

Поредица от по-малки американски банки понесоха още по-сериозни загуби, въпреки че уверяват клиентите си, че имат достатъчно ликвидност. Нестабилността доведе и до спекулации, че американският Федерален резерв ще спре плановете за продължаващо повишаване на лихвените проценти с цел овладяване на инфлацията.

Въпреки че основните фондови индекси на Уолстрийт се стабилизираха към края на търговията в понеделник, банковите акции останаха под силен натиск. Акциите на сравнително малките кредитни институции отбелязаха сривове. Тези на First Republic Bank паднаха с 61,8%, на Western Alliance Bancorp – с 47%, на PacWest Bancorp – с 21% и на Zions Bancorp – с 25,7%. По-умерен спад имаше при акциите на водещите американски банки, като тези на Bank of America Corp поевтиняха с 5,8%, на Wells Fargo & Co. – с над 7%, а на JPMorgan Chase & Co – с 1,8%.

Рейтинговата агенция Moody’s понижи дълговите рейтинги на нюйоркската Signature Bank до ниво „боклук“ и подложи на преглед за понижаване рейтингите на още шест американски банки, предаде Ройтерс. Moody’s оцени подчинения дълг на Signature Bank със „C“.

Банките, подложени на преглед за понижаване на рейтинга, са First Republic Bank, Zions Bancorporation, Western Alliance Bancorp, Comerica Inc, UMB Financial Corp и Intrust Financial Corporation.

Щатските регулатори затвориха Signature Bank в неделя – това е третият по големина фалит в банковата история на САЩ, два дни след като властите затвориха Silicon Valley Bank в резултат на срив, довел до блокиране на депозити за милиарди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html