5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

ЦИК започва консултации за съставите на секционните комисии в чужбина

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия кани от 14 часа днес, парламентарните формации от 48 то народно събрание и тези, които са регистрирали кандидати за изборите на втори април на консултации за съставите на Секционните избирателни комисии зад граница. На този етап са определени 738 секции в чужбина, в големите ще работят по 7 членове а в по малките по петима, съобщи БНР.

Политическите сили ще трябва да направят предложения за попълване съставите на СИК, зад граница, като посочат и резервни членове а ако останат незаети позиции, външното ни министерство следва да направи предложения за членове и на базата на желаещи наши сънародници във съответните държави. При всички случаи обаче, по един представител на държавата задължително трябва да има във всяка СИК зад граница, за което ще се командироват държавни служители и от България, там където мисиите ни не могат да покрият всички секции .

Междувременно стана ясно, че Норвегия вече е дала съгласие на нейна територия да се проведат изборите на втори април а обявените под условие 11 секции там ще бъдат разкрити на втори април

Австрия също позволи провеждане на вота, засега само в помещенията на българските дипломатически представителства във Виена а за другите предвидени секции австрийските власти ще решават допълнително след като се запознаят с точните места и адреси

Все още се изчаква и решението на Канада дали да разреши вота за нашите сънародници на своя територия. ЦИК повторно отхвърли мотивирано предложение от външното ни министерство да няма секция в Манама столицата на Бахрейн. Аргументът е, че избори там не могат да се организират. Секцията остава обявена за разкриване.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html