20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Доц. Йосиф Аврамов: Инфлацията за 2023 г. ще е 5-6%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През тази година може да стигнем до 5-6% инфлация, прогнозира в ефира на БНР доц. Йосиф Аврамов от Нов български университет.

„Тя се изконсумира в България. След септември миналата година и началото на тази година беше прекалено висока – за малката потребителска кошница инфлацията не беше 16,7%, а беше между 30 и 80% в зависимост от отделните стоки, като най-голяма беше при млечните продукти и яйцата. Можем да се доближим до инфлацията във Франция (6%) и Испания (7-8%). Цените няма да се върнат на равнищата от 2020 г., т.е. те ще спаднат с няколко процента от сегашните равнища. Инфлацията на практика е изконсумирана“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Като най-голямо предимство от влизането на страната ни в еврозоната икономистът посочи, че България и финансовият ни министър ще сяда на една маса всеки месец на съвещанията на министрите на финансите на еврогрупата: „Досега ние изпълнявахме безпрекословно техните решения, а те взимат основните решения, включително за разпределение на еврофондове и други важни въпроси, които касаят останалите страни-членки, и ги пращат на ЕК, а те ни ги спускат за изпълнение. Досега обаче ние нямахме думата по тези решения и трябва да ги изпълняваме безусловно“.

Друго предимство, по думите му, е по-добрата регулаторна рамка: „Големите български банки ще бъдат под банковия надзор на ЕЦБ. Банковият надзор е много важен. Нашите банки са стабилни, но е друго като минем под егидата на ЕЦБ. Кредитният рейтинг на страната ще бъде подобрен. Възможно е да се придвижим с 1-2 пункта нагоре. Разходите за транзакции ще бъдат ликвидирани, добави още доц. Аврамов. Според него това ще поевтини значително външнотърговския обмен и най-вероятно ще паднат и цените.

Като недостатък, който се посочва от членството ни в еврозоната е, загубата на националната валута – българския лев. Според него обаче левът и сега не е предпочитана валута. Той успокои, че покупателната сила на еврото ще бъде същата, както сега на лева.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html