16.5 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

До 30 юни ДФЗ приключва с плащанията за Кампания 2022

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Индикативният график за плащанията към земеделските стопани за Кампания 2022 г. е 30 юни, обяви Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), съобщи БНР. Специално разработеният калкулатор на страницата на Разплащателната агенция сочи, че от октомври миналата година до днес на земеделците са изплатени близо 1,184 млрд. лева.

Първото предстоящо плащане за тютюнопроизводителите, които до 20 март ще получат преходна национална помощ в размер на 70,5 милиона лева. До 31 март фонд „Земеделие“ ще направи превод и на парите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Парите по мярка агроекологии и климат ще бъдат преведени в периода 20 март-10 април. По мярка 11 – биологично земеделие, изплащането на субсидиите е предвидено за началото на юни, тъй като продължава комуникацията с ЕК за индексация на ставките.

През април ще бъдат отпуснати и средствата за подпомагане по още три от схемите – за протеинови култури, за зелени директни плащания и специално плащане за памук.

През юни помощи очакват младите и дребните земеделци.

От фонд „Земеделие“ напомнят, че графикът за директните плащания е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за сроковете, в които ще очакват финансова подкрепа.

Съгласно калкулатора на фонда от 16 октомври миналата година до днес по директни плащания са изплатени 1,143 млрд. лева, а от 1 януари тази година до днес по програмата за селските райони извън мерките по директни плащания са платени 40,480 милиона лева.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html