11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Вицепремиерът Христо Алексиев: Обмисляме таван на надценките на някои основни стоки

„Обмисляме да въведем таван на надценката за основни стоки и продукти в магазините. Става дума ума за около 50 до 100 артикула от малката потребителска кошница“. Това каза пред бТВ вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев.

Таванът ще е около 10%. Мярката вероятно ще е временна, уточни вицепремиерът. Проверките показват, че търговците подвеждат потребителите с фалшиви промоции.

„Това може да мине през решения на Министерския съвет с нормативен акт, а другото е – ако веригите проявят така добросъвестност да бъде по обща воля на правителство, от държавата и на самите вериги. Така или иначе трябва да се случи. Идеята е да има споразумение за кои продукти ще е“, каза още Алексиев.

На въпрос не нарушава ли тази мярка пазарната икономика, вицепремиерът уточни, че тя има нужда да бъде възстановена.

„Пазарната икономика изключва и практики на нелоялна конкуренция. От друга страна когато бизнесът получава компенсация за ток, тоест помощ от държавата – тогава не говорим за пазарна икономика, когато се наложи. И държавата, за да защити уязвимите условия на населението, предложи такъв механизъм, тогава започваме да говорим за пазарна икономика. А при подобни тежки кризи като коронавируса и войната, някои от нормалните механизми на пазарната икономика се изкривиха. Държавата е затова – за да съблюдава, да се възстанови една справедливост и наистина пазарната икономика занапред да продължи да функционира“, обясни още той.

Алексиев обяви и че ще бъдат предадени данни на Комисията за защита на конкуренцията, по които се прави извод за съмнение за картел между големи хранителни вериги.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html