5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

Служебният кабинет се похвали с прокопаването на жп тунела при Вакарел

Снимка: МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА

Служебният кабинет се похвали с прокопаването на жп тунела при Вакарел, който тепърва трябва да се довършва и е част от проект, финансиран от ЕС, съобщи БНТ.

Според вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев тунелното строителство в жп транспорта беше дълго време неглижирано. „Заварих проектите в спряло темпо и направих всичко възможно те да започнат да се реализират с един добър и ускорен график. Първият сериозен резултат е факт“, заяви Христо Алексиев по време на инспекция на напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец, пише в прессъобщение на транспортното министерство. Той изрази надежда, че с добрата мобилизация на държавата, на изпълнителя и на надзора, проектът ще бъде изпълнен в срок – до 2027 г.

Над 200 души с помощта на повече от 100 машини работиха година и половина, за да прокопаят тунела с дължина 1 км.

Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Средствата се осигуряват от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Проектът обхваща двоен жп тунел с дължина почти 7 км, какъвто до момента не е имало в България. Ще бъдат изградени десетки съоръжения, сред които два тунела с по-две тръби с обща дължина 1.5 км, пътен надлез и подлез, 8 моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка Побит камък.

Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе между София и Пловдив. Стойността на проекта е 498,8 млн. лв. без ДДС.

С напредъка на строителството днес се запознаха посланикът на Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок и представители на местната власт. В проверката се включи и ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html