11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Земеделци: Водата за напояване е поскъпнала 100 пъти

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Производители на плодове и зеленчуци настояват да получат информация – как е образувана цената на водата за поливане и защо държавното предприятие „Напоителни системи“ обявява драстично поскъпване на водата броени дни преди крайния срок за подписване на договори. В някои райони нарастването на цената е дори стократно, съобщава БНР.

Днес представители на бранша ще се срещнат с ръководството на Министерството на земеделието и на „Напоителни системи“. И ако не бъде постигнат компромис – утре производителите излизат на протест.

От позицията на монополист държавното дружество „Напоителни системи“ диктува неизпълними условия, каза за в ефира на БНР председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков. „Увеличението е между 200 и 300% в сравнение с цените от 2022 г. Има райони в страната, където цената на водата скача 100 пъти спрямо посочената от Министерството на околната среда и водите. От МОСВ през „Напоителни системи“ тя стига с 10 000% надценка до крайния потребител. Този шок ни изважда от релси, защото, ако миналата година поливката на един декар земеделска земя за отглеждане на ягоди и малини е струвала в рамките на 80-120 лв., тази година при тези цени ще струва 780-800 лв., което обърква всички калкулации, планове, предварителни договори“, алармира Петков.

Ако на днешната среща с министъра на земеделието държавното дружество не преразгледа сметките си, в петък сме подготвили голям протест на производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, предупреди още браншовикът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html