11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Гълъб Донев: Проверките за поскъпването на стоките в магазините ще продължат

Гълъб Донев, кадър Нова телевизия

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че проверките в магазините относно поскъпването на цените на стоките ще продължат и вече дават резултат.

Донев посочи, че като практика, в момента се наблюдава в редица търговски магазини поставянето на трайни промоции и намаления на цените от 25 – 27 процента, което според него говори, че има резерв по отношение на намаляването на цените на хранителните продукти, основно на онези, които са от първа необходимост и най-много засягат хората с ниски доходи.

„Проверките на контролните органи, които имат отношение към защитата на потребителите, ценообразуването, качеството на храните, ще продължават. Наложени са вече няколкостотин глоби на различни търговци, предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите. Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се провери кой къде какви надценки слага. Не е допустимо един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече от същият продукт в същите търговски магазини в западните държави от ЕС“, каза Гълъб Донев.

Той посочи, че проверките и налагането на санкции продължава, за да бъдат „изсветлени“ всички участници във веригата на продуктите до щанда.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html