11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Без нова шофьорската книжка при преместване на друг адрес

Снимка: БГНЕС

На хората, които сменят мястото на местожителството си (постоянния адрес), няма да се налага да подменят шофьорската си книжка. Това е едно от предложенията в приетия днес от служебния кабинет проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (ЗБЛД). Целта на въведените промени е улеснение на гражданите при издаването на личните документи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Разширява се обхватът на въведената ускорена услуга за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство СУМПС (до 3 дни от приемането на заявлението), като се добавят и случаите на: първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория; подмяна на шофьорската книжка поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория; възстановяване на правоспособност поради отнемане на контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

Отпада изискването за предоставяне на копие от документ за завършено образование в случаите на подавани от чужди граждани заявления за подмяна на чуждестранни СУМПС с български. Логиката е в обстоятелството, че се касае за признаване на вече придобита правоспособност за управление на МПС, а изискването за образование е национално и е относимо към първоначалното издаване на този документ.

В ЗБЛД се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. По този начин личните карти могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип „паспорт”, както и в разрешенията за пребиваване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци.

Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не влязла в сила.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

Решението за улеснение при издаването на лични документи беше прието от предишния служебен кабинет през януари тази година, но не беше разгледано от 48-ото Народно събрание, чиито мандат приключи. Затова се налага процедурата да бъде започната отначало с повторно приемане на решението от настоящия служебен кабинет.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html