неделя, 28 април 2024 г.

Предстои повишаване на цената на газа в Сърбия

Снимка: „Сърбиягаз“

Генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович заяви, че тази година в Сърбия ще има едно, а може би и две увеличения на цената на газа, предаде Танюг.

Баятович допълни, че с това поскъпване няма да бъде достигната „пълната цена“.

Генералният директор каза, че МВФ е одобрил общо 800 милиона долара за нуждите на „Сърбиягаз“, което не е достатъчно.

Що се отнася до диверсификацията на източниците на снабдяване с газ и възможностите на Сърбия Баятович каза, че страната има много варианти, един от които е да получава газ от Азербайджан, но проблемът тук по думите му е, че те искат дългосрочни договори, от 10 до 15-годишни.

„Всички мълчат за това, че износът от Азербайджан зависи директно от вноса на газ от Русия“, каза той.

„Имаме достатъчно капацитети през следващите година-две да направим по-добър баланс на закупувания газ, ако това трябва да ни бъде политическа цел, а предполагам и икономическа, най-малкото заради сигурността на снабдяването“, каза Баятович.

„Сърбиягаз“ работи по много проекти, сред които е много важният газопровод с България, който би трябвало да бъде готов до октомври, подчерта той.

Баятович добави, че Унгария е увеличила шест пъти стойността на услугите по складирането на сръбски газ в унгарските газохранилища.

„Напълнихме газохранилището в Банатски двор, сега там са складирани 296 милиона кубични метра, не сме ги докосвали. В Унгария остават 200 милиона кубични метра, като унгарските ни приятели увеличиха шест пъти цената на услугата (за съхраняване на газа). В газохранилището в Банатски двор има компресори, може да вдигнем газа там с 550 милиона кубични метра, до 750 милиона кубични метра. Най-добре е да съхраняваме газа в своята страна“, каза Баятович.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html