понеделник, 29 април 2024 г.

Безплатни прегледи за бъбречни заболявания в София

Снимка: БГНЕС

Нефролози от болница „Лозенец“ в София предлагат безплатни прегледи за бъбречни заболявания. Инициативата е по повод Световния ден на бъбрека – 10 март.

Прегледите ще бъдат на 10 март, от 8:30 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 02 96 07 682 или чрез контактната форма, публикувана на сайта на болницата. Желателно е пациентите да носят предходна медицинска документация и актуални изследвания на кръв и урина – пълен анализ със седимент и микробиологични изследвания на урина.

Заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%, а в България – около 14%, допълниха от болницата. Хроничното бъбречно заболяване се среща най-често във възрастовата група 45 – 64 г. Диабетът и високото артериално налягане са сред най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване.

Симптомите, които насочват към необходимост от консултация с нефролог, са обща отпадналост, често уриниране, съпроводено с парене и смъдене, отделяне на по-мътна или пенеста урина, по-често уриниране нощем, поява на отоци по клепачите и долните крайници, суха и сърбяща кожа, метален вкус в устата, гадене и повръщане. При голяма част от хората с хронично бъбречно заболяване липсват симптоми и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html