неделя, 28 април 2024 г.

Водопроводът до Омуртаг е негоден и незаконен

Регионалният министър арх. Шишков се запознава с резултатите от проверката.
Снимка: БГНЕС

Водопроводът от яз. „Ястребино“ до напорните водоеми на град Омуртаг е негоден за експлоатация, а освен това е и незаконен. Това показва приключилата проверка на състоянието на съоръжението, възложена в края на миналата година заради безводието на града, съобщи БНР.

Установено е, че съоръжението от 2015 г. е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Заради тези и други пороци не е въведено в експлоатация. Експертите са установили редица нередности – водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа, не издържат на налягането и се пукат, не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми. Аварии стават и заради липсата на съоръжения за обевъздушаване. Вместо да провежда между 40 и 80 литра в секунда, съоръжението аварира при подаване на вода от 2-3 литра в секунда.

В хода на проверките е станало ясно, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. „Ястребино“ има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Ще се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод. Според министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html