понеделник, 29 април 2024 г.

Кемал Кълъчдароглу е кандидатът на опозицията за президент на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Народнорепубликанската партия – най-голямата опозиционна формация в Турция, е официално вече издигнат за кандидат-президент от опозиционната 6-партийна коалиция, която ще се бори на изборите на 14 май да сложи край на управлението на Реджеп Ердоган, съобщи БНР.

Постигнатото днес коалиционно споразумение предвижда при победа във вота лидерите на останалите 5 партии в коалицията да станат вицепрезиденти.

Социологическите допитвания показват, че изборната битка Ердоган-Кълъчдароглу ще е много оспорвана и не може да се прогнозира категоричен победител.

Това може да се промени, ако Кълъчдароглу получи подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите.

„Демократична партия на народите (HDP) може да подкрепи основния опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу на президентските избори на 14 май след „ясни, открити разговори“, каза съпредседателят на партията Митхат Санчар в понеделник.

„Нашето ясно очакване е преход към силна демокрация. Ако успеем да постигнем съгласие по фундаментални принципи, може да го подкрепим на президентските избори“, каза Санкар в предаване на живо по частната телевизия Haberturk.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html