„Личностите в Националния театър не значат нищо. Националният театър значи. И ако ние сме родени за каузата,ние ще защитаваме интересите на Националния театър. Всеки един достоен творец има място на сцената на Народния театър”, заяви още директорът на Народния театър.

Предизвиквам всички партии да направят така, че актьорската заплата да бъде 2500 лева, допълни Василев.

В дълго встъпление директорът на Народния театър обясни, че четири месеца се опитвал да създаде екип, да има равни условия за работа и да въведе западните правила на работа. „Нашите, източните правила са други – власт, използване на власт, мачкане”, каза Василев. Относно запис, изтекъл в публичното пространство, на който Василев заплашва Морфов, че хора от Плевен ще го намерят, той каза, че е имал среща с режисьора Морфов. „Аз нямам опит да влизам в нечии кабинети и да записвам хора”, каза Василев.

По време на пресконференцията пред сградата на Министерството на културата имаше протест в защита на режисьора Александър Морфов.

„Ние сме малка държава, малък народ и трябва да си пазим нашите личности”, каза Василев. Според него всички в Народния театър били равни и били поставени пред равни условия и изтъкна, че имат покани за участие на европейски и други сцени. „Ние трябва да знаем общата посока и общото бъдеще, по което сме тръгнали”, каза Василев.

Според Василев моралът на един човек е различен от морала на друг. „Трябваше да избирам – кой има поглед напред”,  каза той.

На въпрос колко често ще се играят спектаклите на Александър Морфов, директорът каза, че пише „Народен театър” и затова трябва да бъдат равнопоставени спектаклите на всички.