неделя, 28 април 2024 г.

Вицепремиерът Атанас Пеканов оглави Съвета за икономически анализи

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

 

Служебното правителство определи заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов за председател на Съвета за икономически анализи. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Съветът за икономически анализи, който бе създаден от правителството, цели да постави основите на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката.

Съветът ще оценява дългосрочните предизвикателства пред българската икономика и ще отправя предложения за най-подходящите политики за тяхното преодоляване.

Създаването на Съвета е предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Новосъздаденият Съветът за икономически анализи ще има съвещателен характер, а в състава му е предвидено да влязат икономисти от академичната общност, включително от престижни международни университети. При създаването на съвета е използван опита на редица държави от ЕС, като от черпан от опит от подобни структури в Германия и Франция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html