понеделник, 29 април 2024 г.

Албин Курти: Отношенията между Косово и Сърбия ще се оправят след взаимно признаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Косово и Сърбия трябва да се нормализират, а нормализацията може да стане чрез взаимно признаване, каза косовският премиер Албин Курти по време на икономическия форум, който се провежда в Скопие.

„И президентът Байдън, и държавният секретар Блинкън, и канцлерът Шолц казаха, че взаимното признаване е същността и централната точка на пълното нормализиране на отношенията. Ние се опитваме и работим усилено и имаме като основа предложението на Европейския съюз, което беше представено на мен и на президента на Сърбия Александър Вучич, и ние приехме текста на това предложение“, каза Курти.

Въздействието на войната в Украйна върху региона той определи като „резултат от империалистическите амбиции на Путин“ и заяви, че докато в Украйна се води истинска война, в други държави се води хибридна война, ”която се стреми да дестабилизира регионите, да наруши териториалната цялост и в същото време да разшири хегемонията на Кремъл”.

Курти изрази убеждението си, че подписването миналата година в Берлин на трите споразумения от Берлинския процес е дал нов тласък на прилагането му.

„С тези три споразумения всички граждани на шестте държави от Западните Балкани ще преминават границите с лична карта. Има и възможност за свързване на гражданите на Прищина и Сараево, което преди не беше така. Другите две спогодби – едната за признаване на дипломите за висше образование, а другата за професионална квалификация на лекари, зъболекари, архитекти, фирми, студенти. Вярвам, че тези три споразумения са в основата на така наречения общ регионален пазар. Виждам го като отлична платформа за постигане на модел на ЦЕФТА“, каза косовският премиер.

Той посочи, че на срещата с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е обсъдил възможността за създаване на съвместен контролно-пропускателен пункт, който ще свързва Призрен и Тетово.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html