четвъртък, 2 май 2024 г.

До края на март ще бъдат изплатени пенсиите на 962 души с изтекли решения на ТЕЛК

Снимка: Архив

В рамките на март ще бъдат изплатени плащанията на 962 правоимащи лица с увреждания, обяви на пресконференция служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В отговор на въпрос относно изтеклите решения за ТЕЛК той каза, че след като се осъществи плащането, ще бъде предоставена информация за ресурса, предава БТА.

Звездата от „Вчера“ Георги Стайков: Ще осъдя България защото нямам пенсия от декември

По думите на министъра въпросните пенсии за увреждания са „неравномерно разпределени“ на територията на страната, като една съществена част са в област Стара Загора.

МС одобри нова формула за изчисляване на проценти ТЕЛК

В рамките на Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания се предвиди механизъм с две хипотези. При едната, ако лицето е подало документи за преосвидетелстване в рамките на предхождащ тримесечен период преди изтичването на валидността на решението на ТЕЛК, но поради независещи обстоятелства процедурата не е завършила, тогава срокът на съществуващото експертно лекарско решение се удължава и лицето има право да получи съответните плащания. При другата – в заварени случаи, когато лицето е подало документи и неговата процедура не е приключила, плащането се възобновява, коментира Лазаров.

Няма да има прекъсване на помощта при забавено решение на ТЕЛК

Лазаров смята, че умишлено се е насадило недоволство, че има забавяне с изплащането на пенсиите за ТЕЛК.

Забавяне не е настъпило, защото законът е влязъл в сила на 29 януари, от тогава тече 20-дневен срок, в който регионалните картотеки на медицинската експертиза следва да предоставят информация на съответните институции за правоимащите лица, поясни още министърът.

Лазаров информира, че съвместно с Министерството на здравеопазването ще бъдат предприети действия за подобряване на начина, по който функционира медицинската експертиза. Той каза, че усилията ще са насочени най-вече към използването на електронното здравно досие и въвеждането, за да се избегнат струпванията пред съответните регионални експертни комисии.

Целта е в рамките на тримесечния срок лицата да могат да бъдат преосвидетелствани, подчерта министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html