неделя, 5 май 2024 г.

Едва 10% от украинските бежанци в Европа научили езика на страната, където са останали

Снимка: БГНЕС

Едва 10% от украинските бежанци в Европа научили в страната, където са останали. Това показва проучване на Агенцията за основните права на Европейския съюз (FRA), цитирано от Аджепрес. Проучването е проведено между август и септември 2022 г. в 10-те държави от ЕС, които приемат голям брой хора под временна закрила: България, Чехия, Естония, Германия, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Испания и Унгария.

По тази причина почти половината или 49 процента от украинските бежанци, останали в Румъния, искат да се върнат у дома. Незнанието на езика на приемащата страна е основната причина, поради която хората се отказват от образование, не работят или не предприемат стъпки, за да се възползват от медицинска помощ. Във всички страни, участващи в проучването, само 10% от анкетираните говорят местния език добре, перфектно или на нивото на родния си език. Една четвърт от анкетираните (25 на сто) изобщо не говорят съответния език. Този дял достига 65 процента в Естония, 58 процента в Румъния и 57 на сто в Унгария.

Според данните, въпреки че 59% от анкетираните плащат за жилище, те често трябва да споделят помещения като тоалетна или кухня. Най-много им липсва уединение или тихо пространство, където децата им да учат. В това отношение има забележими различия между страните. Повечето респонденти от Естония (65%) и Полша (54%) са платили изцяло за дома си. Две трети от анкетираните в Румъния (65%) са останали в съответното жилище, без да плащат (най-висок процент сред страните, участващи в проучването) – при средно 35 процента. В Италия 58 процента и в Словакия 53 на сто от анкетираните не са плащали за жилище.

По-голямата част от пристигналите в Румъния (72%) са отседнали в частни домове. Само 33% имат платена работа, а 33% от жените не работят, защото трябва да се грижат за деца или възрастни или болни роднини. 48% посочват, че новата им работа е под образователното им ниво, а 30% заявяват, че са били експлоатирани на работното място. Делът на тези, които заявяват, че в даден момент са били третирани несправедливо, е най-нисък в Румъния (40%),

88% от украинците, пристигнали в Румъния, са поискали медицинска или психологическа подкрепа. В Румъния доброволческите организации (59%) се споменават като предоставящи помощ по-често от всяка друга категория.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html